Soorten

Buxus

De buxus (Buxus Sempervirens) is een dicht, breed groeiende struik met mooie ronde groene glimmende bladeren. Omdat de buxus zich makkelijk laat snoeien en makkelijk in onderhoud is, is deze erg populair. Je komt ze bijna overal tegen als bolkegelfiguur of als haag. Door zijn tragere groei is de buxus prima laag te houden, maar als hoge volle strakke haag, is deze ook uitstekend geschikt. De buxus kan zowel prima tegen de zon als tegen de vorst en behoudt ’s winters dan ook zijn mooie groen kleur. De Buxus groeit het beste op een vochthoudende grond.Coniferen

De bekendste coniferen zijn toch wel de Thuja’s. Naast de bekende Thuja’s zijn de Chamacyparissen ook heel gangbaar. Deze beide soorten coniferen kunt u goed gebruiken als haagconifeer, solitair en als bol en bol op stam. De hagen kunnen dienen als erfafscheiding of om een natuurlijke schutting te krijgen voor wat privacy. De conifeer vormen kunnen uw tuin een extra sierlijke tint geven. Zo kunt u de bollen op stam in de tuin zetten of naast een oprijlaan of in een bloembak bij de deur. De coniferen zijn mooi van vorm die ook in de winter hun eigen mooie kleur behouden. De Thuja’s die wij kunnen leveren zijn: Thuja Occidentalis “Smaragd”Thuja Occidentalis “Brabant” en de Thuja Plicata’s “Gelderland, Excelsa en Atrovirens”. Van de Chamacyparissen hebben wij de Chamacyparis Lawsoniana “Stardust” en de Chamacyparis Lawsoniana “Columnaris”.Op aanvraag kunnen wij ook andere coniferen leveren

Taxus

De Taxus Bacatta is een traag groeiende boom of struik, die erg sterk is en bij goed onderhoud ook uw hele leven mee zult gaan. De taxus baccata wordt al eeuwen gebruikt voor het maken van hagen, maar tegenwoordig worden ze ook steeds meer gebruikt voor snoeivormen zoals bollenkegels en zuilen. De taxus baccata kunt u dus prima gebruiken als erfafscheiding. Helaas is de Taxus Baccata niet geschikt voor een erfafscheiding met weidedieren, want als zij eten van de Taxus Bacatta kunnen ze hieraan doodgaan. De Taxus laat zich prima snoeien en daarom zijn er ook veel vormen van te maken. Taxusbollen en Taxuskegels brengen een prachtig nostalgische sfeer in uw tuin. Naast deze snoeivormen is er ook een taxus baccata fastigiata die uit zichzelf in een zuilvorm groeit.Taxus baccata is een sterke boom en kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden, maar het beste komt de taxus tot zijn recht op een plaats in de halfschaduw. De Taxus Baccata heeft graag een licht vochthoudende grond.

Beuk

De gewone beuk, (Fagus Sylvatica), komt het meest in Europa voor. Het is een prachtige groene bladhoudende boom, welke bladeren in de winter bruin zijn en die wel 200 tot 300 jaar oud kan worden. In het voorjaar loopt de beuk uit met bloemen en in het najaar barsten de vruchtnoten open en komen er nootjes uit. Het blad blijft vaak in de winter aan de struiken als een natuurlijke bescherming tegen de zon in tegenstelling met de bladverliezende beuk, de “Carpinus Betulus”, die in de winter al zijn blad verliest. De beuk kan goed tegen schaduw en is zeer geschikt voor dichte hoge hagen en omdat de beuk zich makkelijk laat snoeien is deze ook uitermate geschikt voor het maken van een doorlooptoog.


Hulst

De hulst (Ilex Aquifolium), is een traag groeiende diep groene struik, die zowel groeit in volle zon, halfschaduw en schaduw. De hulst laat zich makkelijk knippen en kan zowel als struik, bol of als haag worden toegepast. Als haag kan de hulst mooi als erfafscheiding gebruikt worden. De bollen op stam zijn prachtig om in potten te zetten, of als mooie opvulling in uw tuin. Ook als solitair is de hulst een prachtige struik, waarvan de takken met kerst gebruikt kunnen worden voor een kerststukje. In het voorjaar verschijnen er kleine, witte bloemetjes die in de winter overgaan in prachtige rode bessen. De hulst kan meer dan een meter hoog worden.De hulst groeit het beste op voldoende vochthoudende humusrijke grond.


Liguster

De liguster (Ligustrum Ovalifolium) is een snel groeiende plant, waardoor het al snel mogelijk is om er een mooie volle haag mee te vormen. Afhankelijk van het weer behoudt de Liguster ’s winters zijn bladeren en in het voorjaar komen er weer nieuwe loten met blaadjes bij. Tijdens de bloei van de ligusterhagen verschijnen er kleine witte bloemetjes, die een aangename geur verspreiden die daarna overgaan in zwarte besjes en bij de vogels erg in trek zijn. Het is dan ook best mogelijk om een vogelnestje in de haag tegen te komen. De Liguster is een makkelijk te plaatsen plant die het doet op vrijwel elke grondsoort. Probeer wel de onderkant wat breder te laten zodat er minder zonlicht bij de wortels kan komen.


Laurier

De Laurier (Prunus Laurocerasus Rotundifolia), kan een zeer grote sterke struik worden, daarom is de Laurier goed te gebruiken voor mooie vormen, maar ook als haag is deze uitstekend geschikt, want bij regelmatig snoeien ontstaat er in een relatief korte periode een mooie dichte haag. De Laurier behoudt ’s winters ook zijn groene glimmende bladeren. Vanaf April verschijnen er bloemen in de Laurier, die in de herfst overgaan in zwarte bessen. Deze bessen zijn erg in trek zijn bij vogels. Het is dan ook best mogelijk om een vogelnestje in de haag tegen te komen. De Laurier is een makkelijk te plaatsen en te snoeien plant die het doet op vrijwel elke grond.