Hoe snoei je jouw bomen?

boom snoeien

Bomen snoeien. Hoe doe je dat, waarom moet je het doen en wanneer moet je dit precies doen? In dit blog krijg je hier meer over te weten en ben jij goed voorbereid om je tuin te voorzien van gezonde en mooi bomen.

Snoeien is niet al te makkelijk en is een klus dat je niet zomaar klaart. Je hebt er voldoende kennis voor nodig en er bestaan veel onduidelijkheden over. De drie redenen waarom je bomen moet snoeien zijn esthetiek, veiligheid en gezondheid. Je snoeit je bomen als ze te groot worden, als ze een gevaar vormen voor de tuin en omgeving en als de gezondheid in gevaar wordt gebracht. De tijd om te snoeien is ook belangrijk, maar dit verschilt per boom. Kijk dan goed naar de voorschriften die je krijgt per boom. Iedere boom is anders en heeft zijn eigen tijd om gesnoeid te worden.

Stap voor stap
De eerste stap die je moet zetten bij het snoeien van bomen is gereedschap verzamelen. Hierbij is het van belang dat je de juiste gereedschappen hebt. Hoe groter en hoe dikker de boom/takken, hoe groter je gereedschap is. Ten eerste heb je een goede snoeischaar en een telescopische snoeischaar nodig. Dikkere takken kun je snoeien met een snoeizaag en de echt grote takken met een kettingzaag. Snoeien van bomen kan gevaarlijk zijn, daarom heb je goede kleding nodig om de veiligheid te waarborgen. Denk hierbij aan een bril, handschoenen, bedekte kleding, etc. Als je de grote en dikke takken moet snoeien, heb je ook een hoogwerker nodig. Zoals je ziet is bomen snoeien nog erg gevaarlijk, twijfel daarom niet om een professional in te huren.

Nadat je alle voorzorgsmaatregelen hebt getroffen ga je vorm bepalen en kijk je goed wat er gesnoeid moet worden. BELANGRIJK: snoei ook de kant waar geen groei meer wordt gestimuleerd, zo zorg je dat deze kant ook weer gaat groeien. Ten slotte moet je tijdens het snoeien blijven kijken of je de omgeving en jezelf niet in gevaar brengt.

Tips
Snoei je bomen niet als er sneeuw ligt, het lang heeft gevroren en bij langere tijd van extreme droogte en warmte.

Dit vind je wellicht interessant