Hagen; wanneer snoei je ze en hoe vaak?

tuinieren

De haag wordt steeds populairder en veel mensen kiezen dit voor de erfscheiding van hun tuin. Ik geef ze groot gelijk, maar weten wanneer en hoe vaak je ze moet snoeien is van belang. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je haag het zonlicht tegenhoudt of dat de haag te breed wordt en in je tuin groeit. 

Wanneer?
De nummer 1 regel voor het snoeien van je hagen is dat je moet wachten tot de langste dag van het jaar. Op dit moment is de plant tot zijn maximum van groeien gekomen en is het een goed moment om de plant te snoeien. Het is niet erg als je tussendoor nog wilt snoeien als je de haag te lang vindt geworden. Let allen wel op dat je na september niet meer snoeit, want dan breekt de winter weer aan. Als je ze na september nog snoeit zullen ze er tijdens de winter niet mooi meer uitzien. 

Hoe vaak?
De Taxus, Buxus, laurier, beuk, Ilex en de hulst zijn meestal met 1 snoeibeurt al klaar en hoef je verder niks meer aan te doen. Maar niet alle hagen zijn binnen 1 beurt klaar. De liguster bijvoorbeeld, moet ja vaker snoeien om deze haag mooi in model te houden. Aan vaker snoeien kun je denken aan om de zes weken. 

Dit vind je wellicht interessant